KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Chodov

Extraliga mužů / 01.06.2024 / 18:00

0:0

Chodov slaví, jde do boje o titul

Zdá se to až neuvěřitelné. Družstvo NH Ostrava bylo ještě dvě kola před koncem základní části na posledním místě tabulky. A nakonec sahalo na postup do Superfinále. V semifinálovém souboji s Chodovem bylo jen krůček od mimořádného úspěchu, ovšem nakonec se radoval jeho soupeř. Chodov zvítězil ve třetím utkání 3:2 a postupuje do boje o zlato.

Úvodní dvouhru před zaplněným hledištěm haly v Chodově možná trochu překvapivě vyhrál Polák Michal Bankonsz, když ve třech setech přehrál Víta Kadlece. Vyhrál koncovku prvního dějství a pak už si další průběh pohlídal.

Bezesporu divácky atraktivnějším zápasem tak byl opět pětisetový boj mezi Antonínem Gavlasem a Ondřejem Květonem. A stejně jako v Ostravě se po jeho skončení radoval mladý ostravský hráč. Dokázal se skvěle připravit a bylo až neuvěřitelné, jak dokonale a účinně měnil taktiku. Od riskantních topspinů hned po Gavlasově servisu, až po hodně atypické, ovšem velmi kvalitní bloky, kterými vynikal v minulosti i jeho trenér Miroslav Bindač.

A že jeho hře nechybělo ani tolik potřebné štěstí v podobě několika prasátek, to je pochopitelné. Mimořádně důležitý zápas zvládl a vyrovnal na 1:1. Nad technikou bloků, které se možná v budoucnu ujmou jako "Květonovy plácačky", se jen usmál. „Říkejte si jim, jak chcete, ono to funguje. Je to úder, který umím. Pomohlo mi to opět porazit Tondu Gavlase a my jsme opět ve hře. Myslím, že soupeř je určitě pod větším tlakem než my, protože my jsme málem ani neprošli do play off a teď hrajeme o Superfinále. Uvidíme, zda se nám to podaří,“ řekl v pozápasovém rozhovoru.

Nadšení ostravského týmu ovšem hned vzápětí zkrotil Dmitrij Prokopcov, který bez větších problémů porazil Oleksandra Tymofějeva 3:0. Pouze ve třetím setu měl zápas vyrovnaný průběh, jinak byl bývalý český reprezentant jasně lepší.

Ondřej Květon vyladil svoji formu na rozhodující fázi sezony dokonale. Ani skvěle hrající Michal Bankosz mu zkrátka nestačil. Ostravský hráč, kterého trenér Bindač nepostavil do pozice jedničky náhodou, zahrál opět na hranici svých možností. Bojoval o každý míček a ovládl koncovky všech tří setů. Semifinálovou bitvu zkrátka zdramatizoval, jak jen to šlo.

O prvním finalistovi nejvyšší domácí soutěže tak rozhodla až pátá dvouhra třetího utkání. Antonín Gavlas a Vít Kadlec byli v letošní sezoně největšími oporami svých týmů, ovšem zkušenější Gavlas měl výrazně vyšší úspěšnost. A také svého soupeře ve vzájemných duelech dvakrát porazil. Byl určitě zaskočen, když ho stále ještě junior Vít Kadlec v úvodu zápasu přehrával a vedl 2:0. V té chvíli stačil Ostravě k postupu jediný set.

Ovšem Gavlas dokázal vytáhnout své největší zbraně v pravou chvíli. Nevzdal klíčový duel o postup a po vyhraném třetím setu získal psychickou výhodu. Dokonalým obratem zajistil svému týmu postupový třetí bod.

Trenér družstva Richard Výborný přiznal, že takové drama opravdu nečekal. „Nevěřil jsem, že sérii rozhodne až pátý set posledního zápasu. A k tomu budeme prohrávat 0:2. Musím říct, že Tony byl za toho stavu normálně ze hry. Tam už to nebylo o nějaké taktice, ale prostě se dostat nějak do varu. Třetí set byl moc důležitý, po něm se uklidnil, zpomalil to a pak už byl lepší. My jsme sice byli favorité v této sérii, ale měli jsme obrovský respekt před tím, co soupeř předvedl ve čtvrtfinále. Musím vzdát hold výkonům Ondry Květona, který nás mimořádně potrápil. Ale i s tím jsme se dokázali vyrovnat,“ řekl po utkání Richard Výborný.

Extraliga mužů, sezona 2023/2024

SKST Chodov – NH Ostrava 3:2

Michal BANKOSZ – Vít KADLEC 3:0 (3:0 (10,5,8), Antonín GAVLAS – Ondřej KVĚTON 2:3 (-10,11,9,-8,-8), Dmitrij PROKOPCOV – Oleksandr TYMOFĚJEV 3:0 (3,4,9), Michal BANKOSZ – Ondřej KVĚTON 0:3 (-11,-9,-12), Antonín GAVLAS – Vít KADLEC 3:2 (-5,-8,5,6,3). Konečný stav série: 2:1.

Třetí semifinále play off

Čtvrtek, 9. května

HB Ostrov Havlíčkův Brod – SKST Liberec (18)

Kompletní informace o Extralize mužů najdete ZDE

související články