KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Chodov

Extraliga mužů / 01.06.2024 / 18:00

0:0

Deset let turnaje Czech Open

Dnes startuje hlavní soutěž letošního ročníku turnaje světového okruhu WTT Feeder Olomouc 2022, který čeští i zahraniční účastníci znají pod názvem Czech Open. Má za sebou bohatou historii, o níž svědčí některá čísla a také jména hráčů a hráček, kteří na něm startovali.

Prvních pět ročníků se hrálo ve Sportovní hale UP Olomouc, od roku 2017, s výjimkou roku 2020, kdy se turnaj neuskutečnil kvůli pandemii koronaviru, se hraje v OMEGA centru sportu. Za tu dobu mohli diváci sledovat v akci přes tři tisíce hráčů a hráček z celého světa. Nejvíce jich přišlo v roce 2018, během týdne jich zasedlo do hlediště dva a půl tisíce a vytvořili fantastickou atmosféru.

Na turnaji startovali hráči, kteří byli světovými jedničkami. Němci Timo Boll, Dimitrij Ovtcharov a Vladimír Samsonov. Ani jeden z nich však paradoxně na vítězství ve dvouhře nedosáhl. Stejně jako nejlepší africký hráč poslední dekády Nigerijec Quadri Aruna nebo brazilská megastar Hugo Calderano. Velikým zklamáním naopak bylo v roce 2018 rozhodnutí dvou čínských hvězd. Olympijský vítěz a mistr světa Ma Long a také Xu Xin byli na turnaj původně přihlášeni, ovšem po nečekaném vyřazení Ma Longa na turnaji v Bulharsku se oba necelé dva týdny před startem odhlásili.

V roce 2017 vyhrál dvouhru mužů Japonec Tomokazu Harimoto, který byl ve svých patnácti letech nejmladším vítězem turnaje světového okruhu. O rok později byl právě olomoucký turnaj prvním velkým podnikem, na němž se testoval systém „multiball“.

Zajímavostí je, že dvouhru mužů a žen vyhrála dvakrát pouze Yang Xiaoxin z Monaka. Seznam vítězů je tedy patřičně bohatý. Tady je jejich přehled. Rok 2012: Christian Süss (dvouhra mužů, Německo), Liu Jia (dvouhra žen, Rakousko), 2013: Masato Šiono (Japonsko), Viktoria Pavlovičová (Bělorusko), 2014: Marcos Freitas (Portugalsko), Elizabeta Samarová (Rumunsko), 2015: Wong Chung Ting (Hongkong), Ai Fukuharová (Japonsko), 2016: Juto Maramatsu (Japonsko), Yang Xiaoxin (Monako), 2017: Tomokazu Harimoto (Japonsko), Mima Itoová (Japonsko), 2018: Zheng Peifeng (Čína), Wu Yang (Čína), 2019: Lin Yun-Ju (Taiwan), Chen Xingtong (Čína), 2021: Sathyian Gnanasekaran (Indie), Yang Xiaoxin (Monako).

Z českých hráčů a hráček zaznamenaly největší úspěch až v loňském devátém ročníku Kateřina Tomanovská se Zdenou Blaškovou, když ovládly soutěž ve čtyřhře. V letech 2014 a 2015 byla v deblu bronzová Iveta Vacenovská s rakouskou spoluhráčkou Liu jia, v roce 2012 vybojovala Iveta Vacenovská bronz ve dvouhře žen a pár Petr Korbel, Dmitrij Prokocov bronz ve čtyřhře mužů. Bronz vybojovaly také ve čtyřhře žen v roce 2016 Karin Grofová s Anetou Širučkovou.

Olomoucký turnaj pochopitelně láká fanoušky po celém světě. Prostřednictvím streamu sledují boje už od kvalifikací do hlavní soutěže, finálové boje  pak pravidelně přenáší Česká televize. „Turnaj za uplynulých devět ročníků viděla přes miliarda diváků po celém světě. Signál vysílalo šestatřicet televizních stanic a pochopitelně největší sledovanost je v Asii. Hlavně díky tomu, že do Olomouce pravidelně jezdí Číňané, Japonci, Korejci a zástupci dalších asijských zemí,“ říká ředitel Turnaje Nikolas Endal.

Czech Open je navíc jeden mála turnajů v rámci světového okruhu, kde se tento turnaj hraje nepřetržitě deset let (samozřejmě s výjimkou roku 2020, kdy se kvůli koronaviru nehrálo prakticky nikde na světě). „Chtěl bych poděkovat všem pořadatelům, rozhodčím a zkrátka všem, kteří přispívají pravidelně k bezproblémovému průběhu turnaje. Pochopitelně také městu Olomouc, Olomouckému kraji a všem naším partnerům. Příští rok zahájíme druhou desítku a mohu potvrdit, že smlouvu s WTT máme i na další rok,“ dodává Nikolas Endal.

související články