KONEC

SK Dobré

MK Řeznovice

Extraliga žen / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

KT Praha

SKST Chodov

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

TJ Sokol PP Hradec Králové

SF SKK El Niňo Praha

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

SKST TESLA BATTERIES Havířov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

SKST Liberec

TTC Ostrava 2016

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

SVS Hradec Králové PROFIRISK

SKST Charvát Havířov

Extraliga žen / 16.03.2024 / 11:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 16.03.2024 / 13:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MK Řeznovice

Extraliga žen / 16.03.2024 / 20:00

KONEC

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 17.03.2024 / 16:00

Česká výprava odletěla na MS družstev

V neděli odletěla česká výprava do Dubaje, odkud se dnes přesouvá charterovým letem do dějiště letošního mistrovství světa družstev čínského Chengdu. Tam v pátek začnou boje o mistrovské tituly. Poslední šampionát družstev se konal ještě před koronavirovou pandemií v roce 2018 ve švédském Halmstadu.

O nominaci obou českých týmů už jsme psali ZDE, takže fanoušci ví, že trenér Petr Nedoma bude koučovat ženský i mužský tým. V soutěži žen družstvo tvoří Hana Matelová, Kateřina Tomanovská a Markéta Ševčíková. Muži budou hrát ve složení Tomáš Polanský, Jan Valenta a Tomáš Koldas.

Řada evropských týmů rovněž nebude hrát v nejsilnějším složení a Rakousko dokonce obě svá družstva ze šampionátu na poslední chvíli odhlásilo. Do Chengdu nejedou například Němci Timo Boll a Dimitrij Ovtcharov, Polák Jakub Dyjas nebo Slovák Lubomír Pištej. Na soupiskách naopak figurují známá jména z českých nejvyšších soutěží. Egypťan Mohamed Shouman, Polka Natalia Partyková nebo Slováci Ema Labošová a Jakub Zelinka.

Příprava na vrchol sezony nebyla pro české týmy vůbec jednoduchá, začala sezona a hráči a hráčky plní své klubové povinnosti. „Neměli jsme prakticky žádné klasické soustředění. Hana Matelová hrála ligu ve Francii a jen na pár dnů jsme se v kompletním složení sešli v Havířově. Hráčky se však připravovaly na začátek sezony, takže jsou už v herním tempu. Podobné je to i u mužů,“ řekl před odletem trenér Petr Nedoma.

Ještě složitější bylo zajistit všechny potřebné náležitosti, které s účastí na mistrovství světa souvisí. Kvůli covidu a přísným hygienickým pravidlům bylo potřeba zejména hlídat zdravotní stav hráčů a hráček. „S vízy jako takovými nebyl v zásadě žádný problém. Do poslední chvíle jsme však nevěděli, zda všichni dostanou speciální povolení tzv. Green Card. Testovali jsme se několikrát, testovat se budeme v Dubaji, pak po příletu do Chengdu a navíc budeme čekat už přímo v dějišti šampionátu na všechny výsledky. Teprve až pak budeme moci jít na trénink,“ popisoval proceduru před odletem český trenér.

V Číně ho čeká dvojnásobná porce práce, protože bude sedět na lavičce obou družstev. „Je to pochopitelně trochu složité, ale nedá se nic dělat. Taková je zkrátka situace. Budeme mít mnohem méně času na nějakou taktickou přípravu a já se zřejmě během dne z haly ani nehnu,“ konstatoval s úsměvem.

A jaké šance mají české týmy v konkurenci nejlepších družstev světa? Soutěže začnou v pátek 30. září ve čtyřčlenných skupinách (sedm mužských a šest ženských). Losovat se budou ve středu 28. září. Do osmifinále, které se už bude hrát vyřazovacím způsobem, postoupí nejlepší dva z každé skupiny a počet šestnáct doplní nejlepší družstva z třetího místa.

Podle Petra Nedomy budou mít asi větší šanci české ženy. „Jejich původní nominace přece jen nedoznala takových změn. Ale budou to mít těžké. Pokud bychom dosáhli na druhé místo ve skupině, byl by to fantastický úspěch. Myslím však, že reálným cílem je neskončit ve skupině poslední a věřit, že se do play off probojujeme ze třetího místa. U mužů je to trochu jiné. Máme mladý tým, dva hráči ještě vůbec neokusili atmosféru evropského nebo světového šampionátu dospělých, takže každé dílčí vítězství, každá vyhraná dvouhra bude úspěch. Uvidíme, na co to bude stačit.“

Kompletní informace o MS družstev najdete ZDE

související články