KONEC

SK Dobré

MK Řeznovice

Extraliga žen / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

KT Praha

SKST Chodov

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

TJ Sokol PP Hradec Králové

SF SKK El Niňo Praha

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

SKST TESLA BATTERIES Havířov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

SKST Liberec

TTC Ostrava 2016

Extraliga mužů / 15.03.2024 / 18:00

KONEC

SVS Hradec Králové PROFIRISK

SKST Charvát Havířov

Extraliga žen / 16.03.2024 / 11:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 16.03.2024 / 13:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MK Řeznovice

Extraliga žen / 16.03.2024 / 20:00

KONEC

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 17.03.2024 / 16:00

HB Ostrov veze z Chebu důležitou výhru

Nesmírně vyrovnané a oboustranné velmi bojovné bylo úvodní utkání finále play off extraligy mužů mezi domácím SKST Cheb a HB Ostrov Havlíčkův Brod. Hosté díky dvěma bodům Michala Obešla a jednomu Dmitrije Prokopcova vstoupili do série lépe a vezou z Chebu výhru 3:2. Odveta se hraje za týden v Havlíčkově Brodu.


Utkání začalo podle očekávání dost nervózně. Domácí David Reitšpies byl hned v prvním setu napomínán za neregulérní servis, a dokonce přišel i o bod. Prohrál první set, jenže v tom druhém se zdálo, že se do zápasu proti Michalu Obešlovi vrátil v naprosté pohodě. Jenže opak byl pravdou. Zkušený Obešlo výrazně méně chyboval a měl herně navrch. Vyhrál další dva sety, udržel svoji neporazitelnost v letošním play off a zařídil veledůležitý bod pro hosty. „David je letos nejlepší hráč extraligy, takže jsem za tohle vítězství moc šťastný,“ řekl v pozápasovém rozhovoru.

Připomněl, že si zbytečně zkomplikoval vítězství, když dovolil v pátém setu Reitšpiesovi snížit z 10:5 na 10:9. „Už jsem se viděl, jak slavím tady s fanoušky výhru, zkomplikoval jsem si to zbytečně. Podobně jako v prvním setu, když jsem vedl 7:1 a on srovnal na 7:7. Nebylo to ztrátou koncentrace, protože vím, že David je veliký bojovník a nic nevzdává. Zkrátka jsem při tom vysokém vedení moc přemýšlel a nehrál jsem uvolněně.“

Uvolněně zahrál ve druhé dvouhře Antonín Gavlas, když po prohraném prvním setu s Tomášem Treglerem našel způsob, jak jedničku týmu hostů porazit. V extralize s ním má sice zápornou bilanci, ale v letošním play off se mu zkrátka daří. Po výhře 3:1 srovnal stav utkání a vrátil svůj tým do hry. „Máme to spolu docela vyrovnané, mně se možná tolik nedařilo v extralize, ale na jiných turnajích ho také porážím. Jsem moc rád, že se mi povedlo vyhrát zrovna teď a je to stále otevřené. Po prohraném prvním setu jsem trochu změnil servis, což mu asi dělalo problém. Mu taky víc vadilo prostředí, na které já jsem si zvykl dřív, protože tady hrajeme častěji,“ řekl po zápase Antonín Gavlas.

Velmi vyrovnaný souboj předvedli hráči ve třetí dvouhře, kde obranář Stanislav Kučera dlouho vzdoroval Dmitriji Prokopcovovi. Vlastně až v pátém setu měl hostující hráč navrch, do té doby to byl boj o každý míček. „Je to obrovská úleva, protože bod na trojce je hrozně důležitý. O to víc člověk chce a o to víc je nervózní. Standu musím pochválit, pořád má obrovskou kvalitu a je neuvěřitelné, co všechno může vychytat,“ složil kompliment svému soupeři Prokopcov. „Strávili jsme spolu v pražském El Niňu spoustu krásných let a známe se velmi dobře. Ale tohle je play off, do hry vstupuje nervozita, navíc já jsem do obrany dlouho nehrál, takže to je pro mne cenné vítězství.“

Hostující HB Ostrov byl po výhře Prokopcova krůček od prvního vítězství ve finálové sérii a tohle vítězství mohl zařídit Tomáš Tregler. Proti němu sice stál hráč s nejlepší bilancí letošního ročníku extraligy David Reitšpies, který navíc vyhrál vzájemný souboj v letošním finále mistrovství republiky ve dvouhře. To Treglerovi dlouho očividně nevadilo, protože v prvním setu odvrátil setbol a vyhrál ho, zvládl i koncovku setu druhého. Problém přišel v závěru setu třetího, kde hráč Havlíčkova Brodu nevyužil mečbol a set ztratil. V setu dalším nevyužil další tři mečboly, a nakonec neměl už dostatek morálních sil, aby bojoval o výhru.

Rozhodnout tak musela až pátá dvouhra, v níž předvedl Michal Obešlo neskutečně spolehlivý výkon bez větších chyb. Antonín Gavlas zkoušel všechno možné, ale Obešlo zvládl lépe koncovky úvodních dvou setů a po tom třetím si mohl dovolit malý taneček na oslavu vítězství. „Proti Davidovi jsem v prvním zápase nehrál úplně skvěle, to on spíš dost kazil. Proti Tondovi Gavlasovi to ale bylo jiné. Fakt se musím pochválit, dobře jsem mu přijímal, a přestože s ním nemám moc dobrou bilanci vyšlo to. Jsem neskutečně šťastný,“ usmíval se po zápase Michal Obešlo.

Extraliga mužů, ročník 2021/2022

Výsledek utkání finále play off

SKST Cheb – HB Ostrov H. Brod 2:3

David REITŠPIES – Michal OBEŠLO 1:3 (-7,5,-4,-9), Antonín GAVLAS – Tomáš TREGLER 3:1 (-8,7,9,5), Stanislav KUČERA – Dmitrij PROKOPCOV 2:3 (-4,11,-8,8,-1), David REITŠPIES – Tomáš TREGLER 3:2 (-11,-10,10,15,2), Antonín GAVLAS – Michal OBEŠLO 0:3 (-9,-9,-6).

Další program finále play off

Čtvrtek, 19. května

HB Ostrov H. Brod – SKST Cheb (2. utkání, 18)

Neděle, 22. května

SKST Cheb – HB Ostrov H. Brod (případné 3. utkání, 16)

Kompletní informace o Extralize mužů najdete ZDE

KAM DÁL?

související články