KONEC

SKST Liberec

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 03.05.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 03.05.2024 / 18:00

KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

Hana Matelová stolní tenistkou roku 2023

Součástí sobotního programu mistrovství republiky mužů a žen v Praze bylo vyhlášení ankety Stolní tenista roku 2023. Její vítězkou v hlavní kategorii se stala hráčka francouzského ASRTV Etival Hana Matelová.

V anketě opět hlasovala odborná porota složená z členů výkonného výboru ČAST, předsedů odborných komisí, trenérů extraligových celků mužů i žen, reprezentačních trenérů dospělých i mládeže a také hráčů a hráček, kteří byli v roce 2023 členy národního týmu dospělých.

Výsledky odrážely nejvýraznější úspěchy na mezinárodních turnajích, zejména mistrovství Evropy a světa. Vítězkou hlavní kategorie Stolní tenista roku se stala Hana Matelová, která v minulém roce dosáhla několika skvělých výsledků zejména ve čtyřhře. Společně se slovenskou spoluhráčkou Barborou Balážovou postoupily do čtvrtfinále mistrovství světa v Durbanu.

Z vítězství v anketě má pochopitelně radost a současně věří, že už letos se velké medaile dočká. „Moc mě toto ocenění potěšilo a velmi si toho vážím. V minulém roce mě asi nejvíc potěšil postup mezi osm nejlepších párů na mistrovství světa. Na druhou stranu mne i moji spoluhráčku moc mrzí, že nám zatím ještě necinklo. Obě si uvědomujeme, že už podobných příležitostí mít moc nebudeme. Určitě se to ale pokusíme zlomit na letošním mistrovství Evropy v Linci,“ říká vítězka hlavní kategorie ankety. Od poroty obdržela celkem 59 bodů a s přehledem porazila druhého Lubomíra Jančaříka, který získal 29 bodů. Třetí skončila loňská mistryně republiky Zdena Blašková s 22 body.

Naprosto suverénním způsobem ovládla kategorii Talent roku Hanka Kodetová. Mistryně Evropy ve dvouhře kadetek nebyla ani na jednom hlasovacím lístku na jiném místě než prvním. Získala celkem 81 bodů a v pořadí druhou Veroniku Polákovou porazila o bezmála padesát bodů. Třetí skončil Šimon Bělík.

Nejvyrovnanější kategorií byl Trenér roku. O pouhé dva body zvítězil trenér stříbrných juniorů z mistrovství Evropy Karel Karásek. Získal 47 bodů, na druhém místě byl se 45 body Tomáš Vrňák a třetí už s velikým odstupem Jaroslav Mikeska.

Úspěchy mladých českých reprezentantů na juniorském šampionátu v Gliwicích se odrazily také ve výsledcích kategorie Družstvo roku. Mistrovským týmům SKST Hodonín a HB Ostrov Havlíčkův Brod nestačily úspěchy v extralize ani v evropských pohárech. První místo v anketě vybojovalo družstvo juniorů Česka, které přivezlo z Gliwic stříbrné medaile. Nejvíce se o ně zasloužili Šimon Bělík, Ondřej Květon a Štěpán Brhel, součástí týmu ovšem byli ještě Vít Kadlec a Martin Šíp.

Součástí ankety je také kategorie nejlepší PARA stolní tenista, kterou vyhlašuje samostatně na základě dosažených výsledků PARA komise České asociace stolního tenisu. Vítězem se stal Filip Nacházel, který vozil medaile z velkých mezinárodních turnajů a na mistrovství Evropy v Sheffieldu ve dvouhře kategorie TT4 skončil stříbrný.

související články