KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

Junioři skončili na stříbrném stupínku

Na evropském juniorském šampionátu v Gliwicích skončily soutěže družstev. Ve finálovém bloku se představili také čeští junioři, kteří svedli vyrovnaný souboj s nejvýše nasazeným týmem turnaje Rumunskem, ovšem prohráli nakonec 0:3. Vybojovali tak stříbrné medaile.

Sílu rumunského družstva dokumentuje pohled na nasazení ve dvouhře, která se bude hrát ve druhé polovině šampionátu. Všech pět členů týmu je nasazeno mezi nejlepší osmičkou, Eduard Ionescu je dokonce turnajovou jedničkou.

I tak české trio Šimon Bělík, Ondřej Květon a Štěpán Brhel svedlo s tímto favoritem velmi vyrovnaný souboj. Před skvělou kulisou, kterou vytvořili zbylí členové výpravy a řada fanoušků, přinutili Rumuny k maximálnímu výkonu.

Šimon Bělík měl v zápase s Dariusem Movileanem mečbol, Ondřej Květon proti Chiritovi několik setbolů, ovšem tentokrát chybělo trochu štěstí, možná víc trpělivosti nebo důrazu. I tak mohou být čeští mladíci na své vystoupení na turnaji i v samotném finále právem pyšní.

Trenér Karel Karásek finálový duel komentoval slovy: „Jsem zklamaný, měli jsme tolik šancí utkání zdramatizovat. To se zkrátka dalo hrát. Samozřejmě, Rumuni mají obrovskou kvalitu, ale naši kluci hráli super a z mého pohledu to bylo hratelné. Moc bych chtěl poděkovat všem fanouškům na tribunách, kteří nás povzbuzovali. Byl to skvělý zážitek.“

Své postřehy z první dvouhry přidal Šimon Bělík. „Věděl jsem, že je to extrémně důležitý zápas. Myslel jsem si, že ho na mne nepostaví, protože s ním hraju vyrovnaně. Nakonec ho trenér postavil a já jsem cítil šanci, že bych mohl vyhrát a udělat první bod. Tím bychom je dostali pod tlak. Mohlo to vyjít, měl jsem mečbol, všechny sety se rozhodovaly v koncovce, ale udělal jsem pár chyb, které v takovém zápase nesmím udělat.“

Za stavu 0:1 nastoupil Ondřej Květon proti nejvýše nasazenému hráči šampionátu. „Nevadilo mi, že Šimon první zápas prohrál. Šel jsem do souboje s Ionescem s čistou hlavou a vůbec jsem nebyl nervózní. To mě samotného překvapilo. On je opravdu skvělý hráč, byl teď na Evropských hrách mezi osmi ve dvouhře mužů. Po prvním setu jsem cítil, že to jde, že ho mohu potrápit. Škoda, že jsem nevyužil setboly ve druhém setu. Měl jsem je čtyři. A další pak ještě ve čtvrtém setu. My jsme během turnaje vyhráli tolik pětisetových zápasů, že se nesmíme divit, když nám to dneska nevyšlo. Odvedli jsme slušný výkon, ale soupeř byl lepší.“

Pokud přiznal Ondřej Květon, že před zápasem nebyl nervózní, tak Štěpán Brhel řekl pravý opak. Za stavu 0:2 byl poslední nadějí na zvrat v utkání. „Za normálních okolností by mi stav 0:2 asi nevadil. Ale tohle bylo finále mistrovství Evropy, na tribuně bylo spoustu fanoušků, takže jsem byl pod velkým stresem. Určitě to bylo na mně i vidět, že jsem nebyl ve své kůži. Vůbec jsem se nedostal do zápasu. Když se mi zdálo, že jsem trefil dobrý balon, on mi to vrátil,“ dodal.

Mistry Evropy družstev se tedy stali hráči Rumunska, soutěž juniorek vyhrály rovněž Rumunky, zlato mezi kadety vybojovali Portugalci a mezi kadetkami Němky. České kadetky obsadily vynikající třetí místo.

Mistrovství Evropy juniorů 2023, Gliwice

Výsledky českých hráčů a hráček

Družstva juniorů, finále: Rumunsko – ČESKO 3:0. Darius Movileanu – Šimon BĚLÍK 3:2 (-9,9,-10,7,11), Eduard Ionescu – Ondřej KVĚTON 3:1 (5,11,-8,11), Iulian Chirita – Štěpán BRHEL 3:0 (6,5,5).

Kompletní výsledky najdete ZDE

Fotogalerii ze šampionátu najdete ZDE

související články