KONEC

SKST Charvát Havířov

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

Extraliga žen / 13.04.2024 / 11:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MK Řeznovice

Extraliga žen / 13.04.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SK Dobré

Extraliga žen / 19.04.2024 / 17:00

KONEC

SKST Liberec

SKST TESLA BATTERIES Havířov

Extraliga mužů / 19.04.2024 / 17:00

KONEC

KT Praha

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 19.04.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SK Dobré

Extraliga žen / 20.04.2024 / 14:00

KONEC

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

SKST Charvát Havířov

Extraliga žen / 20.04.2024 / 15:00

KONEC

MK Řeznovice

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 20.04.2024 / 18:00

KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 25.04.2024 / 18:00

KONEC

SKST PLUS Hodonín A

TJ Ostrava KST

Extraliga žen / 26.04.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 26.04.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

Extraliga žen / 27.04.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 28.04.2024 / 11:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

Extraliga žen / 01.05.2024 / 17:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

NH Ostrava

SKST Chodov

Extraliga mužů / 02.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST Liberec

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 03.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 03.05.2024 / 18:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

TJ Ostrava KST

Extraliga žen / 05.05.2024 / 16:00

0:0
PŘED ZÁPASEM

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

Ohlédnutí za rokem 2022, 1. čtvrtletí

Rok 2022 nabídl konečně po dvou kovidových letech kompletní program a uskutečnily se prakticky všechny plánované akce od světového až po regionální význam. Pro českého fanouška stolního tenisu to byl opět rok plný emocí z úspěchů, ale samozřejmě i zklamání.

Hned na jeho začátku navíc došlo ke změně grafického vizuálu ČAST, byly spuštěny nové webové stránky a nové logo si velmi rychle našlo své příznivce. Poprvé v historii si také mohli fanoušci začít nakupovat trička, mikiny a řadu doplňků v novém fanshopu Českého stolního tenisu.

Samozřejmě tím nejdůležitějším bylo dění za stoly. Připomeňme si ho v tradičním souhrnu.

LEDEN

   Do nového roku vstupoval v pozici světové jedničky mezi muži Číňan Fan Zhendong, nejlepším Evropanem byl devátý Dimitrij Ovtcharov. Z českých hráčů byli v elitní stovce Pavel Širuček 61. a Lubomír Jančařík 86. Ženskému rankingu vládla Chen Meng, Rakušanka Sofia Polcanová byl 19. a nejlepší česká hráčka Hana Matelová 41.

   První veliký úspěch v roce zaznamenal Tomáš Polanský. V dresu 1. FC Saarbrücken se radoval ze zisku Německého poháru. Ve Final Four si nejprve jeho tým poradil v semifinále s Mühlhausenem a v tomto utkání Polanský zazářil ve čtyřhře po boku Darko Jorgiče. Ve finále pak Saarbrücken porazil Borusii Düsseldorf.

   V Havířově se hrál první bodovací turnaj mládeže roku. V kategorii U13 uspěli domácí Oliver Balvar a Hanka Kodetová ze Slavoje Praha. Kategorii U17 ovládli Vít Kadlec z TJ Ostrava KST a Helena Sommerová z pražské Kotlářky. O den později se hrály zbývající dvě kategorie. V té nejstarší U19 zvítězili Radim Morávek z TJ Ostrava KST a Klára Hrabicová z SKST Havířov. V kategorii U15 se z výhry radovali David Sochor z pražské Sparty a domácí Magdaléna Ščibraniová.

   Ani jeden český klub se neprobojoval do semifinále play off evropských klubových pohárů. Za svoje vystoupení v Evropském poháru se však muži HB Ostrov Havlíčkův Brod a ani ženy SKST PLUS Hodonín v Lize mistryň rozhodně stydět nemuseli. K postupu mezi čtyři nejlepší měli blíž Havlíčkobrodští. Po výhře 3:2 v prvním utkání doma se jim ve Španělsku proti Borges Vall podařilo uhrát dva body a prohra 2:3 znamenala, že o postupujícím rozhodnou tzv. zlaté sety. V nich vyhráli domácí a českého mistra vyřadili. Hodonín na obhájce trofeje německý Berlín Eastside nestačil. Doma prohrál 0:3 v odvetě pak 2:3.

   V posledním lednovém světovém žebříčku WTT došlo kvůli dalšímu procentuálnímu snížení bodů ze „starého žebříčku ITTF“ k celé řadě změn. A tyto změny se týkaly také českých hráčů a hráček. Nejpříjemnější z pohledu českých fanoušků byla pozice Hany Matelové, která se posunula o jedenáct míst a byla už 30. To navíc nebylo v letošním roce její maximum.

ÚNOR

   První mezinárodní turnaj světového okruhu mládeže se hrál v Tunisu. Ve dvouhře U19 postoupila Jana Vašendová do hlavní soutěže, jenže tam vypadla hned v prvním kole. Úspěchy na turnaji přišly až v jeho druhé polovině, kdy začaly soutěže chlapců. Kadet Jindřich Morávek vybojoval ve dvouhře U15 skvělé třetí místo, stejně jako juniorský pár Adam Štalzer, Ondřej Květon ve čtyřhře U19.

   Další mezinárodní úspěch přišel na turnaji ve francouzských Métách. Helena Sommerová ve dvouhře U19 sice v základní skupině prohrála s Němkou Leou Lachenayerovou, jenže pak zahájila spanilou jízdu vyřazovacími boji a na jejím konci byl zisk bronzové medaile. Dalším, kdo si z Francie odvezl pohár za medailové umístění, byl Jakub Kabelka. Společně s Janem Škaldou postoupli do čtvrtfinále dvouhry U13 a na rozdíl od svého reprezentačního kolegy, se Kabelkovi podařilo postoupit mezi čtyři nejlepší. Byl z toho pochopitelně bronz.

   Bodovací turnaje mládeže pokračovaly v Hustopečích a Jaroměři. První den soutěží se z vítězství radovali ve dvouhře U19 Jakub Kaucký z Kotlářky Praha a Jana Vašendová z MH stolní tenis Ostrava. Ve dvouhře U15 pak Martin Vaigl z HB Ostrov a Magdaléna Ščibraniová z Havířova. O den později ovládli kategorii U17 Štěpán Brhel z HB Ostrov a Adéla Sazimová z SK Dobré, kategorii U13 pak Filip Račák z KST Zlín a Eliška Vožická z HB Ostrov.

   Na podzim roku 2021 v řeckém Thessaloniki dosáhla Hana Matelová na veliký úspěch, když z turnaje TOP 16 přivezla bronz. V roce 2022 už v tradičním únorovém termínu a ve švýcarském Montreaux vypadla česká reprezentantka hned v prvním kole. Nestačila v něm na ruskou obranářku Polinu Michajlovovou a prohrála s ní 1:4.

BŘEZEN

   Na turnaji světového okruhu WTT Contender se v Ománu představila trojice českých hráčů a hráček. Kateřina Tomanovská, Zdena Blašková i Jiří Martinko ve dvouhrách skončili na pálkách čínských soupeřů a do hlavní soutěže se neprobojovali. Dvojice Tomanovská, Blašková však ve čtyřhře postoupila až do čtvrtfinále, následně pak ale kvůli zdravotním problémům z turnaje odstoupila.

   Celým civilizovaným světem otřásla na konci února agrese ruských vojsk na Ukrajinu. Na ni reagovaly světové mocnosti řadou sankcí a pochopitelně i pomocí ukrajinskému národu. Jednou ze sankcí byl také zákaz účasti ruských sportovců na drtivé většině mezinárodních akcí. Vedení ITTF na začátku března vydalo oficiální prohlášení, že přijalo rozhodnutí řídit se doporučeními výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru. Proto až do odvolání nebudou žádní ruští nebo běloruští hráči a funkcionáři pozváni na akce pořádané ITTF, navíc na těchto akcích nebudou prezentovány žádné ruské nebo běloruské národní symboly, barvy, vlajky nebo hymny.

   Na mezinárodních turnajích dál zářili mladí čeští hráči a hráčky. Vynikajícího úspěchu dosáhl Štěpán Brhel na turnaji světového okruhu v Portugalsku. Ve dvouhře U17 se probojoval až do finále, kde podlehl Danielu Berzosovi ze Španělska 2:3. Byla z toho skvělá stříbrná pozice.

   Jediný český hráč na turnaji světového okruhu nejvyšší kategorie Smash v Singapuru v kvalifikaci dvouhry neuspěl. Tomáš Polanský prohrál po velmi vyrovnaném souboji s Brazilcem Ericem Joutim a na turnaji ho už čekala pouze čtyřhra. Společně se Slovincem Darko Jorgičem postoupili do osmifinále. Hana Matelová kvalifikaci dvouhry žen hrát nemusela a v hlavní soutěži postoupila mezi šestnáct nejlepších. Stejně dopadla i ve čtyřhře se Slovenkou Barborou Balážovou.

   Až do samotného závěru byla dramatická základní část Extraligy žen. Teprve až závěrečná čtyřhra utkání mezi MH stolní tenis Ostrava a Břeclaví rozhodla o složení čtvrtfinálových dvojic. Základní část vyhrálo družstvo SKST PLUS Hodonín A před TT Moravský Krumlov a SKST Charvát Havířov.

   Tomáš Polanský si návrat ze Singapuru zpestřil účastí na turnaji WTT Feeder v katarském Dauhá. Postoupil na něm ve dvouhře do osmifinále. Druhý český zástupce Jiří Martinko sice uspěl v kvalifikaci, ovšem pak vypadl hned v prvním kole.

   Vítězem základní části Extraligy mužů se stalo družstvo SKST Cheb, které za sebou nechalo obhájce titulu HB Ostrov Havlíčkův Brod a El Niňo Praha. Všeobecně se očekávalo, že právě mezi těmito třemi klubu dojde k vyrovnanému boji o pohár pro vítěze.

   V Hluku a Hustopečích bojovali mladí hráči a hráčky o další body v BTM. Kategorii U19 vyhráli Vít Kadlec z TJ Ostrava KST a Klára Hrabicová z Havířova, v U17 dominovali Jindřich Morávek z Jiskry Strážnice a Helena Sommerová z Kotlářky Praha. Dvouhru U15 vyhráli Martin Vaigl z HB Ostrov a Veronika Poláková z Vlašimi, dvouhru U13 pak Jakub Dušek z SK Dobré a jeho oddílová kolegyně Tereza Kovaříčková.

   Dvě sedmisetové bitvy viděli fanoušci v hale v Kutné Hoře a u televizních obrazovek v závěrečném programu mistrovství republiky mužů a žen v Kutné Hoře. Finále dvouhry žen mezi Kateřinou Tomanovskou a Zdenou Blaškovou, stejně jako finále mužů mezi Davidem Reitšpiesem a Tomášem Treglerem rozhodl až sedmý set. Mistry republiky ve dvouhře se nakonec stali Kateřina Tomanovská a David Reitšpies. Tituly ve čtyřhrách vybojovali Šimon Bělík s Tomášem Martinkem, Markéta Ševčíková s Tamarou Tomanovou a Petr David s Kristýnou Štefcovou.

   Součástí programu šampionátu v Kutné Hoře bylo vyhlášení ankety Stolní tenista roku 2021. Její vítězkou v hlavní kategorii se stala Hana Matelová, která navázala na stejný úspěch v roce 2017. V kategorii Talent roku se z vítězství radoval Martin Šíp, kategorii Trenér roku vyhrál Josef Plachý a Družstvem roku byl zvolen reprezentační tým mužů.

  Jedním z nejlepších výsledků PARA stolních tenistů na světovém okruhu v první čtvrtině roku bylo vystoupení na turnaji ITTF Costa Brava Spanish Para Open. Ve dvouhrách vybojovali Jiří Suchánek (MS2) a Petr Svatoš (MS3) shodně bronzové medaile, Jiří Suchánek pak navíc společně s Polákem Rafalem Szuperem dosáhli ve čtyřhře MD4 na zlato.

související články