KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

Para stolní tenisté neodjíždí z Černé Hory s prázdnou

Na turnaji světového okruhu ITTF Montenegro Para Open v Podgorici startovala poměrně početná česká výprava a vybojovala celkem dva cenné kovy. Ve dvouhrách se nejvíce dařilo Filipu Nacházelovi, který v kategorii MS4 vybojoval stříbro, společně pak s Jiřím Žákem získali bronzovou medaili ve čtyřhře MD8.

V singlech se představilo celkem deset českých hráčů a hráček. V kategorii MS2 prohrál Martin Zvolánek všechny tři své zápasy v základní skupině a do play off nepostoupil. V kategorii MS3 to už bylo od Martina Lukáše Martina Garby o něco lepší. Z druhého místa ve skupině se probojovali do hlavní soutěže. Zatímco Garba prohrál hned v prvním kole s Irem Colinem Judgem 0:3, Lukáš měl volný los a hrál až přímo čtvrtfinále. V něm bohužel rovněž prohrál 0:3 s pozdějším vítězem Američanem Jensonem Van Emurghem.

Medailovou radost pro české barvy přinesla kategorie MS4. Filip Nacházel potvrdil roli jednoho ze spolufavoritů. Vyhrál základní skupinu bez ztráty setu a v play off vyřadil nejprve neutrálního sportovce Alexandra Sokolova 3:0 na sety a v semifinále si poradil v poměru 3:1 se Slovákem Petrem Michálikem. Teprve až ve finále byl nad jeho síly Korejec Kim Jung-Gil. Prohra 0:3 znamenala zisk stříbrné medaile. Druhý český hráč v této kategorii Jiří Žák také postoupil ze skupiny přímo do čtvrtfinále, v něm ale podlehl hráči Slovenska Borisi Trávníčkovi 1:3.

Ve dvouhře kategorie MS7 skončil Filip Prchlík s jednou výhrou na nepostupovém třetím místě, stejně jako o kategorii výš MS8 Tomáš Novotný. Do play off se naopak podíval ve dvouhře MS9 David Půlpán. Postoupil z druhého místa do čtvrtfinále, kde prohrál s Australanem My Linem 0:3. Půlpánův parťák v kategorii Jan Muška s jednou výhrou skončil ve skupině na nepostupovém třetím místě. Třetí skončil také ve dvouhře MS11 Ondřej Vitvar, který ovšem nevyhrál ani jednou.

Jediná česká hráčka na turnaji Spomenka Habětínková Tomič ve dvouhře WS4 v silné konkurenci také neuspěla. Prohrála oba své zápasy ve skupině a do play off se nepodívala.

Češi tak museli doufat, že ve druhé polovině turnaje se v deblových soutěžích ještě nějaký medailový úspěch povede. To se také stalo, ve čtyřhře MD8 se dvojice Filip Nacházel, Jiří Žák jako jediná dokázala ze skupiny dostat do vyřazovacích bojů. Páry Martin Garba, Martin Lukáš, stejně jako Martin Zvolánek se Srbem Nebojsa Iličem nepostoupily. Výhrou nad slovensko-brazilskou dvojicí Martin Ludrovský, Lucas Carvalhal Arabian si Nacházel s Žákem zajistili cenný kov. Když pak prohráli v semifinále s nasazenými jedničkami Thomasem Schmidbergrem a Valentinem Bausem 0:3, bylo jasné, že to bude bronz.

Ve čtyřhře MD14 skončila cesta česko-slovenského páru Filip Prchlík, Miroslav Jambor ve čtvrtfinále, podobně jako v kategorii MD18 skončili David Půlpán s Brazilcem Lucasem Dos Santosem. V kategorii MD22 hrál Ondřej Vitvar s Japoncem Hajime Harou. V soutěži byly pouze tři páry, takže po dvou prohrách skončili Vitvar s Harou poslední, a tedy bez medaile.

Spomenka Habětínková Tomič s australskou spoluhráčkou Lisou Danielou di Torovou ve čtyřhře žen WD5-10 ze skupiny nepostoupily a ani ve smíšené čtyřhře XD7 se společně s Martinem Lukášem ze skupiny nedostali. Popostoupili ani ve smíšené čtyřhře XD5 Martin Zvolánek s Italkou Allegrou Magentaovou.

Foto: fb/Český stolní tenis PARA

Kompletní výsledky najdete ZDE

související články