KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

Paráda, Češi mají dvě jisté medaile

Na juniorském evropském šampionátu v polských Gliwicích se dnes po poledni radovaly hned dva české týmy z postupu do večerního semifinále. Jistou medaili mají kadetky, které porazily Švédsko 3:0, a rovněž junioři, když stejným výsledkem přehráli Itálii.

Kadetky postupem mezi čtyři nejlepší týmy turnaje potvrdily nejen své nasazení, ale také to, že se v Gliwicích potkaly se skvělou formou. Mladému švédskému družstvu nedaly prakticky žádnou šanci. Dvojice Veronika Poláková, Hanka Kodetová vyhrála obě dvouhry a společně pak i čtyřhru. „Byl to pro mne nejtěžší zápas na turnaji. Vůbec jsem nečekala, že by se Švédsko mohlo dostat do čtvrtfinále, čekala jsem tam někoho jiného. Nenapadlo mě, že budou Švédky tak dobré, protože jsme s nimi na začátku roku trénovaly a známe je. O to víc jsme se musely soustředit na každý zápas. Bude to moje druhá medaile na mistrovství Evropy, ale před zápasem jsem na loňský Bělehrad ani nemyslela. To už je pryč, teď jsme na dalším mistrovství,“ řekla po utkání Veronika Poláková.

Třináctiletá Hanka Kodetová se naopak stejně jako Anna Holejšovská, radují ze své první medaile v kariéře. Hanka Kodetová těžko hledala slova a jen s úsměvem stručně řekla: „Já mám obrovskou radost. Víc asi neřeknu.“ A Anna Holejšovská si sice trochu posteskla, že na holky ve čtvrtfinále jen koukala z lavičky a fandila, ale také ona má zásluhu na tom, že se české kadetky probojovaly do semifinále.

Čeští junioři jsou možná největším překvapení dosavadního průběhu šampionátu. Osmý nasazený tým si zajistil výhrou nad Itálií jednu z medailí a nikdo nepochybuje o tom, že je to obrovský úspěch. Naposledy na cenný kov v této kategorii dosáhlo družstvo kolem Tomáše Polanského na šampionátu 2016 v Záhřebu.

Trojice Šimon Bělík, Ondřej Květon a Štěpán Brhel zvládla obrovskou tíhu a roli mírného favorita. Bělík v první dvouhře otáčel nepříznivý stav 0:2 a vyhrál, Květon naproti tomu málem vedení 2:0 prohospodařil, ale oba nakonec mohli po vítězném posledním míčku Štěpána Brhela přeskočit ohrádku a společně se radovat.

A radoval se i trenér Karel Karásek, který opět nemohl svých hráčům vůbec nic vytknout. „My jsme věděli, že Itálie je soupeř, kterého můžeme v boji o medaili porazit. Ale všichni jsme mlčeli, nikdo to nechtěl vyslovit nahlas, že je třeba tuhle šanci využít. Rozhodujícím momentem utkání byla první dvouhra, ve které Šimon Bělík otočil z 0:2 na 3:2. Uklidnil spoluhráče a musím ho obrovský pochválit. Ale stejně tak musím pochválit ostatní dva hráče, protože i oni předvedli skvělý výkon.“

Ondřej Květon nastupoval za stavu 1:0, tedy v relativní pohodě. I on však moc dobře věděl, že se utkání může kdykoliv otočit. Proto bojoval jako vždy o každý míček. „Pro mne to byla obrovská výhoda, že Šimon dokázal zápas vyhrát. I tak to bylo hodně nervózní. Dva sety v koncovkách, ve čtvrtém jsem prohrával 0:7, snížil jsem na 6:7 a stejně jsem nakonec prohrál. V pátém setu 0:3, ale nějak se mi to povedlo otočit a vyhrát. Kluci taky předvedli skvělý výkon, takže jsme zaslouženě postoupili. Byl to hodně psychicky těžký zápas, protože jsme věděli, že jsme favoriti. A taky se hrálo o medaili, co k tomu dodat,“ komentoval utkání Ondřej Květon.

O udržení v elitní skupině, tedy ve skupině o 9. – 16. místo, naopak bojovali kadeti a juniorky. Lépe se vedlo juniorkám, které porazily Wales 3:2. Do puntíku přesně vyšla předzápasová předpověď trenéra Jaroslav Mikesky, který počítal s tím, že čtvrtá hráčka evropského juniorského žebříčku Anna Hurseyová s největší pravděpodobností udělá dva body a na výhru bude potřeba kolektivního výkonu celého týmu. To se povedlo. Helena Sommerová, Monika Pařízková i Adéla Sazimová vyhrály jednu dvouhru a Češky tak obsadí nejhůř jedenácté místo.

Po utkání byl pochopitelně kouč týmu velmi spokojený. „Poprvé na turnaji jsme vyhráli utkání, v němž všechny hráčky bodovaly. Proto je všechny za jejich výkony musím pochválit. Helča Sommerová hraje tady na šampionátu skvěle a rozehrála utkání na jedničku. Pak samozřejmě Huseyová ukázala, že je skvělou hráčkou. Ale sama na výhru nestačila. Monika Pařízková předvedla svůj standardní výkon a přidala další bod, no a na závěr se podařilo dotáhnout do vítězného konce zápas i Adéle Sazimové. Jsem spokojen a večer si v klidu zahrajeme o konečné deváté místo,“ řekl po utkání.

Kadeti už tolik štěstí neměli. Také oni svedli s Polskem pětizápasovou bitvu, na jejím konci se ale radoval jejich soupeř. Zpočátku to vypadalo, že to bude pro domácí tým jednoznačná záležitost. Matyáš Kolečkář prohrál úvodní singl 0:3, pak prohrával Jan Škalda už 0:2 na sety, ale bojovným výkonem dokázal stav otočit. Pak Češi ovládli i čtyřhru a šli do vedení. Poslední dvě dvouhry ovšem opět získali ve svůj prospěch Poláci, takže družstvo Martina Merkera čeká večer další boj o udržení v elitní divizi. Tentokrát proti Anglii.

Mistrovství Evropy juniorů 2023, Gliwice

Výsledky českých hráčů a hráček

Družstva juniorů, čtvrtfinále: ČESKO – Itálie 3:0. Šimon BĚLÍK – Giacomo Allegranza 3:2 (-8,-6,5,3,6), Ondřej KVĚTON – Federico Vallino 3:2 (9,10,-9,-11,8), Štěpán BRHEL – Daniela Spagnolo 3:0 (3,4,5).

Družstva juniorek, o 9. – 16. místo: ČESKO – Wales 3:2. Helena SOMMEROVÁ – Lara Whittonová 3:0 (6,5,8), Adéla SAZIMOVÁ – Anna Hurseyová 1:3 (-8,7,-8,-11), Monika PAŘÍZKOVÁ – Lowri Elizabeth Hurdová 3:0 (4,11,10), Helena SOMMEROVÁ – Anna Hurseyová 0:3 (-8,-6,-5), Adéla SAZIMOVÁ – Lara Whittonová 3:1 (-7,7,7,9).

Družstva kadetů, o 9. – 16. místo: Polsko – ČESKO 3:2. Patryk Zyworonek – Matyáš KOLEČKÁŘ 3:0 (5,7,6), Kacper Perkowski – Jan ŠKALDA 2:3 (8,9,-8,-4,-10), Aleks Pakula, Kacper Perkowski – Jan ŠKALDA, Matyáš KOLEČKÁŘ 0:3 (-6,-9,-6), Patryk Zyworonek – Jan ŠKALDA 3:1 (3,-8,8,7), Kacper Perkowski – Matyáš KOLEČKÁŘ 3:1 (7,-11,4,8).

Družstva kadetek, čtvrtfinále: ČESKO – Švédsko 3:0. Veronika POLÁKOVÁ – Gabriela Aaltonenová 3:2 (-9,2,-8,7,9), Hanka KODETOVÁ – Siri Benjegardová 3:0 (6,5,7), Veronika POLÁKOVÁ, Hanka KODETOVÁ – Angelina Bebawyová, Laurynne Cabardova 3:0 (3,5,6).

Kompletní výsledky najdete ZDE

Fotogalerii ze šampionátu najdete ZDE

související články