KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

Poláková s Kodetovou mají další dvě medaile

Medailová sbírka české výpravy na letošním evropském juniorském šampionátu bude čítat čtyři cenné kovy. Do semifinále dvouhry kadetek totiž postoupila po mimořádně bojovném výkonu Hanka Kodetová a stejně tak se mezi čtyři nejlepší probojoval ve čtyřhře kadetek pár Veronika Poláková a Španělka Marie Berzosaová.

Na den svých patnáctých narozenin česká reprezentantka Veronika Poláková hned tak nezapomene. Na šampionátu nejprve prohrála v osmifinále singlu s Portugalkou Julií Lealovou 3:4, aby jen o necelou hodinu později se španělskou spoluhráčkou Marií Berzosaovou postoupily do semifinále deblu.

Porazily maďarskou dvojici Sophie Barcsaiová, Nora Dohoczkiová 3:0 a mají jistou minimálně bronzovou medaili. „Jsem z toho pořád smutná. Vloni jsem vybojovala medaili v singlu také na narozeniny, ale někoho jiného z rodiny. Letos jsem si mohla nadělit medaili v singlu sama sobě. Nevyšlo to, musím se z toho poučit a porazím ji příště. Na druhou stranu je skvělé, že máme jistou medaili alespoň ve čtyřhře,“ řekla po zápase, kdy ji k úspěchu i narozeninám přišli pogratulovat všichni čeští trenéři z výpravy.

Se španělskou spoluhráčkou ji dal dohromady otec Marie Berzosaové, který oslovil kouče kadetek Tomáše Vrňáka. První společný turnaj absolvovaly letos na začátku roku v Tunisu. „Po té první zkušenosti jsem si myslela, že nám to spolu nebude klapat. Hrály jsme špatně, nerozuměly jsme si, špatný pohyb za stolem, zkrátka nebylo to ono. Ale pak přišel další turnaj v Černé Hoře a tam jsme skončily třetí. Najednou to šlo a dohodlo se, že budeme tady na šampionátu hrát spolu. Vyšlo nám to zatím až do semifinále, takže je to super. Nejtěžší zápas byl ten poslední proti Maďarkám, protože se hrálo o medaili, a navíc já jsem nebyla fakt v dobré psychické pohodě. Ale turnaj ještě nekončí, pokusíme se dojít co nejdál. Německý pár, co nás teď čeká, znám ze soutěže družstev. Tam jsme s Hankou Kodetovou prohrály 1:3. Proč bychom tedy nemohly Němky s Marií porazit,“ dodala.

Jen o chvíli později se z postupu radovala také Hanka Kodetová. Měla velmi těžkou soupeřku, Němka Koharu Itagakiová ji v soutěži družstev nepovolila ani jeden set, ovšem tentokrát to bylo úplně něco jiného. Česká třináctiletá naděje bojovala jako lvice, nevzdala se ani za nepříznivého stavu 1:3 a postupně zápas otočila ve svůj prospěch. Slzičky radosti po proměněném mečbolu byly sladkou odměnou. „Já jsem celou dobu věřila, že to mohu ještě otočit. Nikdy nejdu do zápasu s tím, že nemohu vyhrát a ani v průběhu to nevzdávám. Bylo to úplně jiné než v družstvech, protože tam jsem moc nevěděla, co proti ní hrát. Moc mi ta zkušenost pomohla a já jsem byla lépe připravená,“ přiznala po zápase.

O tom, že si z mistrovství Evropy odveze dvě medaile před turnajem ani nesnila. „Je to neskutečné. Já jsem samozřejmě doufala, že bych mohla nebo chtěla o medaili bojovat, ale že je budu mít nakonec dvě, tak to opravdu ne. Je to něco neuvěřitelného a jsem hrozně ráda. Věřím, že mi ještě zůstalo dost sil a v semifinále se budu snažit zase vyhrát,“ dodala.

Medailové radosti Veroniky Polákové a Hanky Kodetové bohužel byly pro české barvy jediné. Jinak nebyl předposlední hrací den šampionátu příliš úspěšný. Dvojice Hanka Kodetová a Polkou Katarzynou Rajkowskou prohrály ve čtvrtfinále s francouzskou dvojicí Nina Guo Zheng, Leana Hochartová. Překvapivě už v osmifinále singlu vypadla už ve zmiňovaném zápase Veronika Poláková. Nad Portugalkou Julií Lealovou vedla už 3:0 na sety, ale nakonec nedokázala zareagovat na zlepšenou hru soupeřky a prohrála 3:4. Anna Holejšovská vypadla hned ve třetím kole s turnajovou trojkou Španělkou Marií Berzosaovou.

O postup do čtvrtfinále marně bojovali Jan Škalda a Šimon Bělík. Mladší z dvojice Jan Škalda svedl velmi vyrovnaný souboj s Rakušanem Petrem Hodinou a prohrál až po sedmisetové bitvě. To Šimon Bělík měl nesmírně těžký úkol, když se proti němu v osmifinále postavil domácí Milosz Redzimski. Vicemistr světa ve dvouhře kadetů 2021, který vloni jako šestnáctiletý porazil v Lize mistrů legendárního i Timo Bolla, nebyl na turnaji mezi nasazenými, svoji výkonnost však předvedl v duelu s českým reprezentantem. Vyhrál s přehledem 4:0 a Bělíka vyřadil.

Další z českých juniorů Ondřej Květon vypadl ve třetím kole s dalším Polákem Michalem Gawlasem. Jeden zápas si zahráli také juniorka Vendula Šichanová a kadet Matyáš Kolečkář. I pro ně byl postup mezi dvaatřicet nejlepších maximem.

Šampionát vyvrcholí v neděli semifinálovými a finálovými duely ve dvouhrách a ve čtyřhrách. České barvy budou tedy reprezentovat ve dvouhře kadetek Hanka Kodetová a ve čtyřhře kadetek Veronika Poláková.

Mistrovství Evropy juniorů 2023, Gliwice

Výsledky českých hráčů a hráček

Dvouhra juniorů, 3. kolo: Michal Gawlas (Pol.) – Ondřej KVĚTON 4:0 (7,11,7,7), Šimon BĚLÍK – Gabrielus Camara (Niz.) 4:3 (9,-3,5,7,-7,-10,9). Osmifinále: Milosz Redzimski (Pol.) – Šimon BĚLÍK 4:0 (6,4,5,8).

Dvouhra juniorek, 3. kolo: Zuzanna Wielgosová (Pol.) – Vendula ŠICHANOVÁ 4:1 (5,5,6,-9,5).

Dvouhra kadetů, 3. kolo: Ralph Pattison (Angl.) – Matyáš KOLEČKÁŘ 4:0 (12,9,4,5), Jan ŠKALDA – Adil Ahmadzada (Ázerb.) 4:0 (9,5,6,13). Osmifinále: Petr Hodina (Rak.) – Jan ŠKALDA 4:3 (-11,5,-12,4,9,-9,5).

Dvouhra kadetek, 3. kolo: Maria Berzosaová (Šp.) – Anna HOLEJŠOVSKÁ 4:1 (-4,2,7,8,6), Hanka KODETOVÁ – Nina Skerbinzová (Rak.) 4:0 (4,3,6,4), Veronika POLÁKOVÁ – Vivien Tamasová (Rum.) 4:0 (7,6,6,5). Osmifinále: Julia Lealová (Portug.) – Veronika POLÁKOVÁ 4:3 (-9,-3,-8,9,9,13,5), Hanka KODETOVÁ – Nora Dohoczkiová (Maď.) 4:1 (3,-5,10,6,8). Čtvrtfinále: Hanka KODETOVÁ – Koharu Itagakiová (Něm.) 4:3 (-8,9,-10,-9,4,4,9).

Čtyřhra kadetek, čtvrtfinále: Nina Guo Zheng, Leana Hochartová (Fr.) – Hanka KODETOVÁ, Katarzyna Rajkowska (Pol.) 3:0 (12,3,3), Veronika POLÁKOVÁ, Anna Berzosaová (Šp.) – Sophie Barcsaiová, Nora Dohoczkiová (Maď.) 3:0 (5,7,7).

Kompletní výsledky najdete ZDE

Fotogalerii ze šampionátu najdete ZDE

související články