Stefanová nepustila Češky do čtvrtfinále

Po mužích se se šampionátem v Malmö loučí v osmifinále také české družstvo žen. V boji o postup mezi osm nejlepších prohrálo vyrovnaný souboj s Itálií 2:3, když největší překážkou byla zkušená Nikoleta Stefanová. Udělala dva body a ten třetí přidala Gaia Monfardiniová.

České družstvo žen se s Italkami utkalo už v kvalifikaci, kdy ho dvakrát porazilo. Potřetí za sebou se to však nepovedlo. Svěřenkyně trenérky Renáty Štrbíkové tak podobně jako muži ještě nemají jistou účast na mistrovství světa, s ohledem na jejich umístění na žebříčku však mají přece jen o něco výhodnější pozici.

Utkání v Malmö nezačalo pro český tým dobře. Hana Matelová na úvod prohrála s Nikoletou Stefanovou, a navíc neuhrála ani jeden set. Pak ovšem skvělým způsobem vrátila družstvo do hry Zdena Blašková, když porazila Giorgii Piccolinovou rovněž 3:0. „Měly jsme dvě varianty sestavy. Jedna, kde jsme počítaly se dvěma body Hanky, a ta druhá, kde to nebylo až tak nutné. Sestavu soupeřek jsme odhadly správně, ale ono to nic neznamenalo. My jsme s nimi vyrovnaný tým, hrály jsme s nimi potřetí a porazit je potřetí za sebou není snadné. Zvlášť, když se Nikoleta Stefanová dostala do takové formy. Abych byla upřímná, já bych viděla ten chybějící bod ve třetí dvouhře,“ přiznala trenérka Renáta Štrbíková.

Ve třetí dvouhře Kateřina Tomanovská prohrála s Gaiou Monfardiniovou 1:3 a Italky šly opět do vedení. Pak sice Hana Matelová srovnala, jenže skvěle hrající Stefanová závěrečný duel se Zdenou Blaškovou zvládla. „Já jsem věřila, že ji Zdenča může porazit. Je obrovská škoda, že nevyužila vedení 9:5 ve druhém setu a nesrovnala na 1:1. To by asi i zkušená Stefanová znervózněla. Nestalo se, nejsem ani naštvaná, ani zklamaná. Chtěly jsme postoupit do čtvrtfinále, chtěly jsme hrát o medaili, bohužel to nevyšlo. My jsme čekaly vyrovnanou bitvu, prohrály jsme těsně 2:3, takže musím pogratulovat soupeřkám k postupu.“

V podobném duchu hovořila po utkání také nejzkušenější česká hráčka Hana Matelová. I ona věřila, že si zahraje čtvrtfinále, ale přiznala, že soupeřky byly velmi kvalitní. „Los osmifinále nebyl pro nás příznivý. Já bych si Italky za soupeřky určitě nevybrala. Hrály jsme s nimi v kvalifikaci a ony nás dost znaly. Myslím, že jsme nakonec ani nebyly favoritky, bylo to utkání padesát na padesát. Skončilo to těsně pro Itálií a rozhodla Stefanová, která udělala s přehledem dva body,“ řekla po utkání Hana Matelová.

Podobně jako trenérka Štrbíková ani ona nepovažovala prohru v úvodní dvouhře za klíčovou. „Nebyl to povedený zápas. Vůbec jsme nehrály. Styl servis a příjem, to není můj styl. Výměn bylo minimum a já jsem to za ty tři sety vůbec nedokázala prolomit. Jenže Zdenka skvěle zvládla zápas s Piccolin, takže to bylo stále otevřené. My jsme před zápasem přemýšlely nad sestavou, zda třeba nedat na trojku právě Zdenku. Ale nakonec jsme se domluvily na téhle sestavě, jenže to nevyšlo,“ dodala.

Mistrovství Evropy družstev 2023, Malmö

Výsledky českých družstev

Soutěž žen, osmifinále: Itálie – ČESKO 3:2. Nikoleta Stefanová – Hana MATELOVÁ 3:0 (7,7,5), Giorgia Piccolinová – Zdena BLAŠKOVÁ 0:3 (-9,-7,-4), Gaia Monfardiniová – Kateřina TOMANOVSKÁ 3:1 (6,8,-9,4), Giorgia Piccolinová – Hana MATELOVÁ 0:3 (-4,-10,-3), Nikoleta Stefanová – Zdena BLAŠKOVÁ 3:0 (5,9,3).

Kompletní informace o ME v Malmö najdete ZDE

Fotogalerii z turnaje najdete na Flickru ZDE

související články