KONEC

SKST Liberec

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 03.05.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 03.05.2024 / 18:00

KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST PLUS Hodonín A

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 24.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 26.05.2024 / 16:00

Zdena Blašková stolní tenistkou roku 2022

Součástí sobotního programu mistrovství republiky mužů a žen v Havířově bylo vyhlášení ankety Stolní tenista roku 2022. Její vítězkou v hlavní kategorii se stala hráčka SK Dobré Zdena Blašková, která získala toto ocenění poprvé v kariéře.

V anketě opět hlasovala odborná porota složená z členů výkonného výboru ČAST, předsedů odborných komisí, trenérů extraligových celků mužů i žen, reprezentačních trenérů dospělých i mládeže a také hráčů a hráček, kteří byli v roce 2022 členy národního týmu dospělých.

Výsledky odrážely nejvýraznější úspěchy na mezinárodních turnajích, zejména mistrovství Evropy a světa. Vítězkou hlavní kategorie Stolní tenista roku se stala Zdena Blašková, která vybojovala bronzovou medaili ve dvouhře na mistrovství Evropy do 21 let v rumunské Kluži.

Získala celkem 51 bodů, čímž o čtyři překonala v pořadí druhou Hanu Matelovou. Třetí skončil s 30 body mistr republiky David Reitšpies. „Docela mě to zaskočilo, moc jsem s tím nepočítala. Je řada jiných hráčů a hráček, kteří by si to zasloužili. Hanka Matelová nebo třeba David Reitšpies, pro kterého jsem já hlasovala. Překvapilo mě to mile, mám z toho radost a je dále na čem pracovat,“ řekla vítězka ankety.

Minulý rok považuje Zdena Blašková za celkem úspěšný. „Samozřejmě tam byly některé výsledky, které nebyly úplně dobré. Ale podařilo se mi postoupit do hlavní soutěže na turnaji v Kataru, což byl první úspěch na začátku roku. Hrála jsem dobře i na mistrovství republiky, kde jsem bohužel ve finále promarnila šanci na zisk titulu. Pak byla menší krize, ale šampionát jedenadvacítek byl vrcholem, a musím říct, že vrcholem mojí dosavadní kariéry. Tahle kategorie je nejblíž kategorii dospělých, takže medaile má úplně jinou váhu, než třeba v kadetkách nebo juniorkách. Musela jsem vyhrál hodně těžkých zápasů na čtyři vítězné sety, proto si toho bronzu moc vážím.“

V kategorii Talent roku se z vítězství radovala kadetka Veronika Poláková. Na juniorském šampionátu v Bělehradu vybojovala bronz ve dvouhře kadetek a dařilo se jí v průběhu roku i na turnajích světového okruhu. Od poroty dostala celkem 64 bodů a druhého Jana Škaldu porazila o čtyřiadvacet bodů. Třetí skončila Hanka Kodetová s 36 body.

Nejlepším Družstvem roku 2023 je národní tým žen ve složení Hana Matelová, Kateřina Tomanovská a Markéta Ševčíková. Na mistrovství světa družstev v čínském Chengdu Češky obsadily skvělé deváté místo, kterým si zajistily účast na letošních Evropských hrách. Na druhém místě skončili muži HB Ostrov Havlíčkův Brod. Mistři republiky získali 44 bodů a za vítězným družstvem zaostali o pět bodů. Třetí skončily ženy SKST PLUS Hodonín.

Kouč národního týmu žen Petr Nedoma ovládl kategorii Trenér roku. Získal 33 bodů, což bylo o deset víc než druhý v pořadí Tomáš Vrňák. Třetí skončil Josef Plachý. Poprvé se hlasovalo také v kategorii PARA stolní tenista roku. Toho vybrala na základě výsledků v roce 2022 PARA komise ČAST. Pět medailí z mezinárodních turnajů světového okruhu vyneslo prvenství Petru Svatošovi. Jeho největším úspěchem bylo stříbrno ve dvouhře kategorie TT3 na turnaji ITTF Egypt Para Open.

související články