KONEC

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 25.04.2024 / 18:00

KONEC

SKST PLUS Hodonín A

TJ Ostrava KST

Extraliga žen / 26.04.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 26.04.2024 / 18:00

KONEC

HB Ostrov Havlíčkův Brod

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

Extraliga žen / 27.04.2024 / 18:00

KONEC

MSK GUMOTEX Břeclav ZFP GROUP

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga žen / 28.04.2024 / 11:00

KONEC

NH Ostrava

SKST Chodov

Extraliga mužů / 02.05.2024 / 18:00

KONEC

SKST Liberec

HB Ostrov Havlíčkův Brod

Extraliga mužů / 03.05.2024 / 18:00

KONEC

TJ Ostrava KST

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 03.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

SKST Chodov

NH Ostrava

Extraliga mužů / 08.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST Liberec

Extraliga mužů / 09.05.2024 / 18:00

PŘED ZÁPASEM

HB Ostrov Havlíčkův Brod

SKST PLUS Hodonín A

Extraliga žen / 10.05.2024 / 18:00

První den ME U21: Sommerová a Bělík prošli skupinou bez porážky

V makedonském Skopje odstartoval ve středu ráno evropský šampionát hráčů do 21 let i za účasti osmi českých reprezentantů. V úvodní den sehrál každý z nich tři skupinové zápasy v singlu, z nichž dva nejlepší postoupili do další fáze. Z českých reprezentantů postoupili Helena Sommerová a Šimon Bělík.


Odkazy v průběhu turnaje:

ℹ️ Info před startem turnaje a rozlosování skupin českých reprezentantů ZDE
🎥 Zápasy na prvních dvou stolech můžete sledovat živě na ETTU TV ZDE
📊 Průběhy jednotlivých zápasů a výsledky můžete sledovat ZDE
📸 Fotogalerie z průběhu šampionátu můžete vidět ZDE

Program 1. zápasů

Program 1. zápasů ve skupině

⏰ 9:00 - Jako první se na evropském šampionátu už hned v ranním zápase představila Linda Záděrová, a to proti Ukrajince Matuininové. Své soupeřce nakonec podlehla 1:3.

⏰ 9:40 - O necelou hodinu později šly do akce také Helena Sommerová, Anna Klempererová a Klára Hrabicová. Z výhry se jako jediná radovala Helena Sommerová, která zvládla pětisetovou bitvu s Hannah Silcockovou z Jersey. V rozhodující sadě zvítězila 11:9. Klára Hrabicová bohužel prohrála 0:3, Anna Klempererová 1:3.

🎙 Ohlasy Heleny Sommerové: "Jsem za výhru určitě ráda, ale nebyl to ideální zápas. První zápasy mám vždycky horší, takže jsem ráda, že jsem to zvládla. Bylo to nahoru dolů, první set jsem těsně prohrála a i ve zbytku zápasu rozhodovaly maličkosti. Cítila jsem se místy nervózně, naštvaně, chvilkami pak zase v klidu. Různě se to střídalo. Teď už vím, co od haly do dalších zápasů čekat a jak to tady skáče. Snad už budu víc rozehraná."

⏰ 11:00 - Poprvé do akce šli dnes také čeští reprezentanti, konkrétně Radim Morávek a Šimon Bělík. Morávek bohužel na Chorvata Ivora Bana nestačil a prohrál 0:3, Šimon Bělík vstup do turnaje proti Španělovi Berzosovi zvládl skvěle a zvítězil 3:0 na sety.

🎙 Ohlasy Šimona Bělíka: "První zápas na turnaji je vždycky důležitý, protože se musíte zajet, zvyknout si na podmínky a na halu. Je to samozřejmě důležité i pro sebevědomí, protože když vyhrajete úvodní mač, tak do toho dalšího jdete v lepším rozpoložení. Vyhrál jsem sice 3:0, ale všechny sety se lámaly v koncovkách. V prvním setu jsem vedl 8:2 a najednou to bylo 9:9, což je u mě úplně klasické... Jsem rád, že jsem ho zvládl. To hodně rozhodlo, protože kdybych ze stavu 8:2 prohrál, tak by ten zápas vypadal úplně jinak. Ve druhém setu mi taky vyšla koncovka z 9:7 a ve třetím jsem vedl 10:9 a zahrál jsem kopec, takže z toho bylo zase drama. Celkově prostě rozhodovaly koncovky a kdo bude jistější na prvních míčcích."

⏰ 12:20 - Blok prvních dnešních zápasů na turnaji završili Adam Štalzer a Ondřej Květon, oba však prohráli těsně 2:3. Štalzer svedl neskutečně vyrovnanou bitvu s Italem Puppem, v níž stáhl ztrátu z 0:2 na sety, jenže v rozhodující páté sadě nedovolil soupeř českému reprezentantovi dovršit obrat a v napínavé koncovce vyhrál 12:10. Podobně dokázal ztrátu dvou setů stáhnout i Květon proti Chorvatovi Benkovi, tomu však patřila rozhodující sada a zvítězil v ní 11:4.

Program 2. zápasů

⏰ 13:00 - Linda Záděrová ve svém druhém vystoupení ve skupině zcela hladce přehrála Gruzínku Matitashviliovou a po setech 11:9, 11:3 a 11:5 slaví první výhru na turnaji.

🎙 Ohlasy Lindy Záděrové: "Určitě mi tato výhra pomohla. Z prvního zápasu jsem byla trochu smutná, protože jsem nehrála špatně, ale nestačilo to. Jsem ráda, že jsem teď druhý duel zvládla a můžu se poprat o postup. Řekla bych, že soupeřka z Gruzie byla z kategorie slabších. Důležité je, že mám vítězství, a můžu bojovat dál. Odpoledne chci určitě vyhrát a porvat se o postup, jak sem řekla."

⏰ 13:40 - Druhé zápasy ve skupině sehrály Helena Sommerová, Anna Klempererová a Klára Hrabicová. Sommerová v parádní pětisetové bitvě přetlačila Emine Ernstovou z Nizozemska, rozhodující set zvládla v koncovce 12:10. Po druhé dnešní výhře v poměru 3:2 je blízko postupu! Klempererová zvládla souboj Mikayilovou z Ázerbájdžánu a po výhře 3:1 má naději na postup, o tu naopak po prohře 2:3 přišla se Švédkou Svenssonovou Klára Hrabicová.

🎙 Ohlasy Anny Klempererové: "Z výhry mám určitě radost. Nečekala jsem, že soupeřka bude obranářka, protože jsem ji nikdy předtím neviděla. První set jsem prohrála, takže jsem byla o to víc nervóznější. Pak jsem se snažila hrát jednoduše na stůl, pinkat to a připravit si míčky na zakončení. Postupně jsem na její hru přišla. Jsem teď naladěná určitě lépe, než kdybych měla dvě prohry a byla bych bez šance na postup. Čeká mě kvalitní a dobrá soupeřka s dvěma výhrami, tak uvidíme."

🎙 Ohlasy Heleny Sommerové po 2. výhře: "Jsem opravdu šťastná, že jsem zvládla druhý pětisetový zápas na turnaji. Jsem moc ráda. Bylo to ještě náročnější než ráno, soupeřka měla materiál. Průběh byl stejný jako v ranním utkání, opět nahoru dolů. Určitě mi pomohlo, že jsem změnila taktiku. Postupem utkání začala i soupeřka hrát důrazněji, takže to bylo těžší a těžší. Můj cíl postoupit ze skupiny, šance se mi rozhodně otevřely, tak teď uvidím, co přinese večerní zápas."

⏰ 15:00 - Druhý blok dnešního programu se přehoupnul do mužské části, v akci byli Radim Morávek se Šimonem Bělíkem a oba byli úspěšní! Morávek celkem hladce za necelou čtvrthodinu přehrál domácího Makedonce Stojcheva 3:0 a s jednou výhrou večer zabojuje o postup. Bělík zvítězil 3:1 nad Polákem Zelengowskim a postup má už jistý

🎙 Ohlasy Radima Morávka: "V prvním zápase byl soupeř opravdu lepší, je to levák a špatně se mu přijímají servisy. Teď byl protivník opravdu horší, důležité bylo soustředit se na každý míček a ve třetím duelu večer zabojovat o postup. Čeká mě vyrovnaný zápas, s Ukrajincem Treiakem už jsem hrál na mistrovství devatenáctek a vyhrál jsem. Za mě to bude padesát na padesát."

🎙 Ohlasy Šimona Bělíka po 2. výhře a postupu: "Jsem rád, že jsem zvládl oba zápasy s papírově těžšími soupeři. Věděl jsem, že právě my tři budeme bojovat o postup. Vyhrál jsem 3:1, ale nebylo to snadné, protože jsem měl podobný vstup jako v poledne a vedl jsem 2:0. Soupeř změnil taktiku, vyhrál třetí set, ale mně vyšla koncovka toho čtvrtého. Stále tam jsou nedostatky, kazil jsem v obou utkáních jednoduché balónky. Celkově jsem nehrál špatně, hrál jsem takový svůj nadprůměr. Večer mě čeká Kypřan a popravdě vůbec nevím, kdo to je. Musím si dát pozor, abych ho nepodcenil."

⏰ 16:20 - Ondřej Květon a Adam Štalzer neuspěli bohužel ani ve svých druhých zápasech a jsou bez šance na postup. Oba nestačili na německé soupeře - Květon prohrál 1:3 a Štalzer po obratu protivníka 2:3.

Program 3. zápasů

⏰ 17:00 - Linda Záděrová bohužel ze skupiny nepostoupí, ve svém třetím a zároveň posledním zápase podlehla Rakušance Sternerové 1:3.

⏰ 17:40 - I zbylé tři české reprezentantky - Helena Sommerová, Anna Klempererová a Klára Hrabicová - završily boje ve skupině. Sommerová potvrdila výbornou dnešní formu, i potřetí vyhrála výsledkem 3:2 a skupinu proletěla bez porážky. Postupu se naopak nedočkala Anna Klempererová, která prohrála s Rumunkou Mitrofanovou 0:3. Stejným poměrem padla i Klára Hrabicová.

⏰ 19:00 - Rozjetý Šimon Bělík napodobil Helenu Sommerovou a také on prošel skupinou bez prohry, v závěrečném třetím zápase si poradil s hladce 3:0 s Kypřanem Eliou. Postup naopak unikl Radimu Morávkovi, který proti Ukrajinci Tretiakovi neudržel vedení 2:1 a v rozhodující sadě padl 9:11.

⏰ 20:20 - V posledních dnešních zápasech se v akci představili Adam Štalzer a Ondřej Květon, oba už bohužel bez šance na postup. Štalzer prohrál se Švýcarem Scharrerem 0:3, Květon po velké bitvě podlehl Nizozemci Camarovi 2:3.

⏰ 21:15 - Ze skupin tedy postupují do další fáze pouze Helena Sommerová a Šimon Bělík, kteří už znají své soupeře. Hrát se bude znovu ve čtyřlenných skupinách, z nichž dva nejlepší postoupí mezi šestnáct nejlepších do osmifinále. Pak už turnaj pokračuje klasickým vyřazovacím systémem. První dva zápasy ve skupině odehrají Sommerová s Bělíkem již ve čtvrtek.

Los další fáze dvouhry mužů U21: 

Skupina H: Iulian Chirița (Rum.), Šimon BĚLÍK, Leon Benko (Chor.), Nazar Tretiak (Ukr.)

Los další fáze dvouhry žen U21: 

Skupina D: Martine Toftakerová (Nor.), Helena SOMMEROVÁ, Maria Berzosová (Šp.), Matidle Pintová (Por.)

 

KAM DÁL?

související články